MojoOlía

Draagoliën

Deze keer een blog van Young Living-MojoOlía by Monique Miedema.

Essentiële oliën zijn vluchtige stoffen, die snel verdampen. Door ze te mengen met een draagolie worden ze beter opgenomen in de huid en omdat ze daarbij ook minder snel vervliegen verlengen ze ook de werking. Daarnaast zijn sommige essentiële oliën sterk/heet en daardoor vrij heftig om onverdund op de huid aan te brengen of in te nemen. Deze oliën moeten altijd verdund worden met een draagolie. Als je essentiële oliën gebruikt bij kinderen/dieren wil je ze ook altijd verdunnen en bij mensen met een gevoelige huid ook natuurlijk. 

Draagoliën zijn plantaardige oliën met weinig tot geen geur. Gebruik altijd een olie die 100% puur is en koudgeperst. Je kunt er van uitgaan dat een ‘goede’ olie in glas (of blik) verpakt zit. Verder is op de vacht van een dier de verdunde versie veel gemakkelijker te verdelen/inmasseren. 

Naast verdunnen kunnen draagoliën ook de werking van essentiële oliën versterken. De keuze van een draagolie maak je door naar hun eigen werkzaamheden te kijken. Je zou ze dus zelfs ook al zonder toevoegen van essentiële plantaardige oliën kunnen inzetten voor bepaalde ongemakken. 

CASTOR olie

*Wordt vaak gebruikt in eten, medicijnen en gezichtsverzorgende producten. 

*Vaak toegevoegd aan producten voor een optimale hydratatie van de huid.

*Zorgt ervoor dat het heling proces van een wond sneller gaat. Door de toevoeging van Castor olie droogt de wond niet uit en kan het optimaal genezen.

*Verhelpt acne en zorgt ervoor dat de opkomst van puistjes verminderd. Castor olie zorgt ervoor dat de bepaalde bacteriën die zorgen dat acne opkomt verwijderd worden van de huid, hierdoor krijgt de huid rust om de acne tegen te gaan.

*Is vrij vet, op een groot oppervlak vacht dus minder handig in gebruik.

*Helpt tegen droog pluizig haar (gespleten punten) en geeft weer een mooie natuurlijke glans aan haar en bescherming tegen weersinvloeden. 

JOJOBA olie

*Is een olie die diep hydrateert en is lichter dan de meeste (gezichts) oliën en word makkelijk opgenomen in de huid. Het doordringt en kalmeert de huid, zorgt ervoor dat de huid zacht wordt en dat het de huid een natuurlijke glans geeft.

*Blijft lang op de huid zitten. Jojoba olie verdampt niet en biedt hierdoor een langwerkende vocht laag die de huid beschermd, hierdoor wordt de werkingsduur van een toegevoegde essentiële olie ook verlengt.

*Zit vol met voedingsstoffen zoals vitame E en B. Verder zitten er antioxidanten en mineralen in die de huid beschermen.

*Zorgt ervoor dat het verouderingsproces wordt vertraagd en rimpels worden verminderd.

*Omdat Jojoba olie op natuurlijke oliën lijkt die de men zelf aanmaakt, kan de huid door het gebruik van Jojoba olie denken dat er genoeg oliën in de huid zitten, waardoor het proces van acne vertraagd wordt en het de kans op puistjes verminderd. Ook zorgt de olie ervoor dat de huid zacht en verzorgd wordt en dat het de huid en natuurlijke glans krijgt.

*Verder zorgt Jojoba olie ervoor dat de huid weer rustig wordt na een verbranding door de zon. Het houdt ook het vervellen tegen wat na het proces van verbranding komt.

*Is een geschikte olie voor een gevoelige huid (ook met eczeem). Dit komt mede doordat Jojoba olie een 100% natuurlijk product is. De olie zorgt ervoor dat scheuren en kloven verholpen worden en dat de huid gekalmeerd wordt.

*Als laatste schrikt Jojoba olie micro-organismen af. Dit helpt tegen de groei van bacteriën op de huid. Dit is dus ook goed voor verwondingen of schaven die moeten genezen.

*Jojoba olie is niet geschikt voor inwendig gebruik. 

AMANDEL olie

*Verzorgend voor alle huidtypen

*Verzachtend voor huid en haar

*Goed te gebruiken als massage olie

*Door de aanwezigheid van vitamine E goed te gebruiken voor het beschermen van de huid tegen de zon (SPF 5).

*Vanwege de vochtinbrengende eigenschappen is amandelolie uitermate geschikt bij droge jeukerige huid, het kalmeert de irritatie en ontspant de huid.

*Ook bevordert amandelolie de spijsvertering en kan ingezet worden als laxeermiddel. 

ARGAN olie

*Arganolie is een rijke mix die onder andere bestaat uit vetzuren, anti-oxidanten en vitamine E. Deze samenstelling heeft de eigenschap relatief diep door te dringen tot het haar waardoor het haar soepeler wordt. Het linolzuur legt daarnaast een beschermend laagje aan, waardoor het haar beter vocht vast houdt, gaat glanzen en minder snel breekt. De antioxidanten zorgen tot slot voor bescherming van buitenaf. Door regelmatig arganolie te gebruiken, preserveer je het haar waardoor het zijn volume en glans terug krijgt.

*De hoeveelheid anti-oxidanten in Arganolie, waaronder vitamine E (tocopherol), ondersteunen het herstellend vermogen van de huid en wordt dan ook een natuurlijke anti-aging genoemd. Daarnaast is arganolie een weldaad voor een droge huid en is het zeer geschikt voor het verzorgen van nagelriemen, handen en lippen.

AVOCADO olie

*Is rijk aan vitamine A, D en E en carotenoïden. De verhouding van de vetzuren zijn als volgt: 70% enkelvoudig onverzadigd, 10% meervoudig onverzadigd, en 20% verzadigde vetzuren. Bovendien bevat avocado olie zowel omega 3 als omega 6 vetzuren en als ook omega 9 vetzuren.

*Zorgt ervoor dat een droge en beschadigde huid en haar wordt hersteld en na een aantal weken aanzienlijk verbeterd wordt en heeft een vrij hoge SPF 5 – 10 (afhankelijk vd kwaliteit).

*Heeft ontsteking en pijnstillende eigenschappen.

*De olie bevat veel van het stofje genaamd sterolin, dat in het bijzonder helpt bij het zacht maken van de huid en het voorkomen van pigmentvlekken. Verder is het een enorm goede moisturizer. Door de vele antioxidanten helpt de olie ook bij een zonverbrande huid en is het een ideale after sun.

KOKOSOLIE

(Gefractioneerde = vloeibaar) *Heeft een SPF 2 

*Werkt tegen bacteriën, virussen en schimmels 

*De unieke samenstelling van kokosolie, die als enige notenolie uit verzadigde vetten bestaat, zorgt ervoor dat je huid de olie goed opneemt en vocht vasthoudt. Een andere bijzondere eigenschap van kokosolie is de aanwezigheid van caprylzuur, een stof die zuiverende eigenschappen heeft en de huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ideaal bij puistjes en onzuiverheden. Verder bevat kokosolie vitamine E, de anti-huidverouderingsvitamine bij uitstek die huidschade herstelt en vroegtijdige vorming van rimpeltjes en pigmentvlekken tegengaat.

*Gefractioneerde Kokosolie is in tegenstelling tot Kokosolie geurloos. 

*Anti-roos: Gebruik kokosolie in plaats van anti-roos shampoo. De toepassing is hetzelfde als de conditioner, maar laat nu de olie de hele nacht intrekken en was t haar in de ochtend.

*Haarbescherming: Wrijf ’s ochtends een beetje kokosolie in t haar en borstel daarna. Het haar is de hele dag beschermd tegen de zon.

*Antiklit: Haar dat klit, kan vervelend en pijnlijk zijn. Met kokosolie verwijder je klitten pijnloos! Bevochtig het haar met water, wrijf wat kokosolie in t haar en laat het een paar minuten intrekken. Haal dan zachtjes de kam door de klitten.

*Meer energie: Kokosolie is door zijn unieke samenstelling van verzadigde vetten de optimale energiebron voor het lichaam.

*Optimale vertering: Kokosolie is niet alleen zelf heel licht verteerbaar. De olie versnelt ook de stofwisseling en helpt ontlasting te verzachten.

*Gezonde darmen: De vetzuren in kokosolie gaan het ontstaan van bacteriën, schimmels, gisten, virussen en parasieten tegen. Voeg 3-5 eetlepels kokosolie aan de dagelijkse voeding voor gezonde darmen.

*Sterk immuunsysteem: Kokosolie versterkt het immuunsysteem en bestrijdt virussen en infecties.

Ontstekingsremmend: Uit onderzoek blijkt dat het laurine- en caprinezuur in kokosolie helpt om ontstekingen te onderdrukken. Zonder de bijwerkingen van ontstekingsremmende geneesmiddelen!

*Wondjes: Gebruik kokosolie als natuurlijke antibacteriële en schimmelwerende crème om kleine wondjes te genezen. Reinig de wond eerst en breng dan voorzichtig een kleine hoeveelheid olie aan.

ROZENBOTTEL olie

*Zorgt voor een goed gehydrateerde huid. Het maakt de huid zacht en soepel en geeft het daarmee een natuurlijk en verzorgde uitstraling.

*Kan goed gebruikt worden bij verbranding door de zon. In de rozenbottel olie zitten namelijk de vitamines A, C en E. deze vitamines zorgen ervoor dat de beschadiging die de zon aan je huid heeft gegeven verminderd.

*Wordt ook wel gebruikt bij littekens. Het helpt ook bij het helen van wonden. Door de antioxidanten die in de Rose hip olie zitten kunnen de wonden en littekens langzaam genezen.

*Rozen bottel olie kan je goed gebruiken tegen een stroeve, strakke en droge huid. Door de Rosehip olie erop te smeren wordt de huid weer soepel en zachter en geeft het een natuurlijke en jongere uitstraling.

*Rozenbottelolie is een prettige natuurlijke olie, die bij meerdere huid problemen kan worden gebuikt. Het is zeer vet en geeft de huid een barrièrefunctie. Dat betekent dat het uitdrogen van de huid voorkomen wordt en de natuurlijke elasticiteit van de huid behouden blijft en verbeterd wordt. De huidstructuur kan gladder worden en de celgeneratie gestimuleerd. Deze effecten maken het een geschikte huidolie voor de iets oudere of overbelaste huid en bij (oudere) littekens. Daarnaast zou het een goed middel zijn om pigmentplekken, gerstekorrels (milia) en striemen (striae) mee te behandelen.

*Voor het gebruik is het een optie om rozenbottelolie te mengen met Jojoba olie zodat je de positieve effecten van beide oliën tegelijk benut worden.

OLIJF olie

*Heeft een sterke geur waardoor het wat minder geschikt is wanneer je een essentiële olie wilt toevoegen mede voor verspreiding van de geur. Voor de werking is dat uiteraard geen probleem. 

*Uit onderzoek blijkt dat extra vierge olijfolie een ontstekingsremmend effect heeft. Dat is te herleiden tot het bestanddeel oleocanthal, dat een preventieve werking heeft op infecties in het lichaam . Het lijkt zelfs een vergelijkbare werking te hebben als Ibuprofen.

*Het draagt bij aan een betere stoelgang. De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.

*Olijfolie kan een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid.

*Olijfolie helpt bij het ontgiften van je lichaam.

In het algemeen is olijfolie een hele belangrijke bron van vitamine E en van antioxidanten.

*Olijfolie voor het haar wordt al duizenden jaren gebruikt. Het verhelpt gespleten haarpunten, het bevordert de natuurlijke haargroei en vermindert haarbreuk en dof, pluizig en poreus haar. De wortel wordt intens gevoed met mineralen en de huid wordt ook nog eens gerevitaliseerd. Ideaal dus bij irritatie. Antioxidanten, mineralen, vetzuren en vitaminen verzorgen, voeden, hydrateren en herstellen daarnaast ook de huid.

SESAM olie

*Deze olie is een goede bron van vitamine E- en B-complex en mineralen zoals calcium, magnesium en fosfor. Sesamolie bevat verder zowel proteïne als lecithine.

Hoewel het een dikke (en sterk geurende) olie is, wordt het gebruikt voor eczeem, psoriasis en oudere en rijpe huid en het bevat uitstekende hydraterende eigenschappen. 

*Sesam olie heeft geweldige verzachtende eigenschappen en een SPF 3.

*Wetenschappelijk onderzoek laat ook zien dat sesamolie een pijnstillende en ontstekingsremmende werking kan hebben.  

Het heeft ontgiftende eigenschappen doordat het meerdere factoren in de stofwisseling ondersteunt. Verder leidt het gifstoffen uit het lichaam. En sterkt deze olie het immuunsysteem.

ABRIKOZENPIT olie

*Abrikozenpit olie is met name handig voor de vochtarme en gevoelige huid en het helpt ontstekingen te verzachten. Deze fijn getextureerde olie verspreidt zich gemakkelijk en is bijzonder rijk aan zowel oliezuur als linolzuur. De vochtinbrengende, voedende en revitaliserende eigenschappen van abrikozenpit olie combineren goed met etherische oliën.

*Het verbetert de natuurlijke haargroei dankzij de hoge concentratie vitamine E. Daarnaast draagt het bij aan de verzorging van een droge, gevoelige hoofdhuid en versterkt het de wortel. Abrikozenpitolie geeft een prachtige glans aan het haar en zorgt voor een volumeboost. Het verzacht tevens het haar, waardoor je het prima kunt gebruiken voor gespleten haarpunten en klitvorming. 

*Het vormt een weldadige behandeling voor de gevoelige en geïrriteerde huid. De niet-irriterende, verzorgende olie maakt binnen een handomdraai de huid weer glad en zijdezacht. Abrikozenpitolie verspreidt gemakkelijk en trekt direct in tot diep in de porie. Hierdoor zorgt de olie voor directe verlichting van irritatie, roodheid en schilfers, terwijl deze ook in de dieper gelegen huidlagen vitaminen, antioxidanten en vetzuren afgeeft.

WALNOOT olie

*Gebruik walnootolie in combinatie met citronella en het houdt muggen op een verre afstand. Mix de twee vloeistoffen naar eigen inzicht en geniet niet alleen van een fijne geur en zachte huid, maar ook nog eens van een zoemloze nacht. 

*Walnootolie is goed voor de huid. De olie reinigt de lymfe en zorgt voor een verstevigde huid. Het regenereert de huid, stimuleert de lymfecirculatie. Het gaat een droge en schilferige huid tegen.

*Als de olie wordt gegeten krijg je de vitaminen A, B1, B2, B3, B5, B6 en C en de mineralen calcium, zwavel, fosfor, chloor, koper, ijzer, magnesium, natrium en zink binnen. Naast dit bevat de walnoot een goede Omega-3 en -6-ratio. Met een enkele eetlepel per dag versterk je het concentratievermogen. Daarnaast voorkomt walnootolie aderontstekingen en ondersteunt het belangrijke hersenfuncties. 

LIJNZAAD olie

*Lijnolie moet in donkere flessen bewaard worden, omdat de olie onder invloed van (zon)licht snel in kwaliteit achteruitgaat.

*Het mooie van lijnzaadolie is dat het­­­ beide kanten op  kan werken, het verlicht verstopping, maar remt ook diarree. Zo helpt lijnzaadolie het spijsverteringssysteem op diverse manieren. 

*Lijnzaad olie is nuttig voor het genezen van littekens, schaafwonden en heeft ook goede anti-inflammatoire (ontstekingen) eigenschappen en is dus nuttig voor ontstoken huid of huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem.

*Het zorgt er ook nog eens voor dat er minder haaruitval optreed én het stimuleert de haargroei zelfs. De reden is dat lijnzaad vol zit met vitamine E en dat zorgt ervoor dat t haar niet zo snel afbreekt. Bovendien stimuleert het de doorbloeding van de hoofdhuid waardoor je haar beter groeit. 

*Lijnzaad olie kan ook helpen om de klachten rondom roos te verminderen. De omega-3 werkt namelijk ontstekingsremmend en het stimuleert de aanmaak van talg waardoor de huid minder droog is en dus minder snel schilfert (roos). 

Er zijn uiteraard nog veel meer soorten (draag)oliën en bij de bovengenoemde oliën zijn ook alleen de meest specifieke eigenschappen benoemd. 

Wanneer je oog op een bepaalde olie is gevallen is het altijd interessant om eens te googlen op de werking ,aldus Monique Miedema – MoJoOlía

Young living

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.